Voor al het onderhoud aan uw Volkswagen en Audi 
Al Ruim 35 jaar een begrip in Lelystad!

Uw automatische versnellingsbak vergt specifiek onderhoud!

Bij regulier onderhoud van uw auto wordt namelijk wel de motorolie en het oliefilter vervangen, maar de olie in de versnellingsbak niet. Dit is echter wel belangrijk!  
Laat uw automaat periodiek spoelen door ons.


Automaatbak spoelsysteem

Wij beschikken over een geavanceerd spoelautomaat met een krachtig reinigingsproces waarmee Eric in de werkplaats uw automaatbak spoelt, reinigt en voorziet van verse vloeistof.  Het spoelen gebeurt op een dynamische manier waarbij de oude vloeistof in combinatie met een krachtige reiniger door het hele systeem, inclusief de koppelomvormer, wordt gepompt bij een draaiende motor. Door tijdens het spoelen alle versnellingen van de automaat te bedienen wordt het volledige systeem van A tot Z gereinigd.


Voorkom reparaties aan uw automaatbak

Het niet regelmatig spoelen, reinigen en verversen leidt tot vervuilde olie en een slechte smerende werking. Deze factoren veroorzaken op termijn storingen wat leidt tot dure reparaties en revisies. Voorkomen is beter dan genezen!

Mogelijke klachten

Door vervuiling kunnen er diverse klachten optreden zoals:

 • De automaat schokt tijdens het doorschakelen
 • De automaat heeft moeite met het kiezen en vasthouden van een versnelling
 • De kick-down functie werkt niet meer goed
 • Het toerental van de automaatbak schommelt 
 • De automaat slipt tijdens het schakelen
 • Het brandstofverbruik wordt hoger

In de praktijk merken wij dat dit soort klachten regelmatig worden veroorzaakt door een vervuilde automaatbak en verouderde automaat-olie. Wanneer u de automaat laat spoelen is er een reële kans dat de klachten afnemen of zelfs oplossen.


Hoe is de procedure, en wat kost automaat onderhoud?

Nadat we hebben vastgesteld dat de automaat toe is aan onderhoud, en dus gespoeld gaat worden kunnen we na een afspraak beginnen aan de procedure, hier leg ik die even in het kort uit.

 1. De auto word naar binnen de brug op gereden, omhoog gedaan, de eventuele bodembescherming word verwijderd, en in de automatische versnellingsbak word dan 250ML reiniger toegevoegd.
 2. Nu gaan we 15/20 minuten met de reiniging rijden zodat deze echt overal komt, en zo de kans krijgt de "aangekoekte" olie los te weken.
 3. Na de rit word de auto weer op de brug gereden, en worden de leidingen van de spoelmachine aangesloten.
 4. De motor word weer gestart en de automaat olie begint te stromen door de spoelmachine, en het echte spoelen word gestart.
 5. Nadat de spoel cyclus klaar is word de automaat olie op het juiste pijl gebracht zodat de versnellingsbak weer met de juiste hoeveelheid is afgevuld. de spoelmachine koppelen we dan weer af, en de bodembedekking word weer terug gemonteerd, en auto gaat weer de brug af.
 6.  Nu gaan we met behulp van de diagnose computer de koppelmomenten weer opnieuw aanmelden, zodat de computer van de automaat ook weet dat er nieuwe olie in zit, en alles weer optimaal functioneert.De kosten van het spoelen, dat begint bij 295 euro. Dit komt door de olie, reiniging en evt filter die in de automaat gaat. de olie kost gauw 30/35 euro per liter. en bij het spoelen word er 140/150% van de olie hoeveelheid gebruikt waarmee de versnellingsbak normaal is gevuld, dit om de verontreinigde olie echt uit de versnellingsbak te spoelen, dit komt neer op 9 tot 20 liter olie per spoelbeurt, afhankelijk wat voor auto het is. U kunt nagaan dat in een VW polo niet zo een grote versnellingsbak zit als een Audi Q7.

Maar wanneer u langs komt kunnen we u precies vertellen wat de kosten zijn voor uw auto.

 
 
 
 
Bellen
Info